Home | | producten | Koi Dokter | | Het bedrijf | Aanbieding | Koi info | Koi te koop | Japan reizen | Vijvers | Contact | KadoBon | Links
Koi info
--------------------------------------
VariŽteiten en ondersoorten
--------------------------------------
Koishows
--------------------------------------
Koiziekten
--------------------------------------

Koi
De Koi, ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd, is de nationale vis van Japan. 'Nishiki' is het Japanse woord voor 'kleurig kleed', terwijl 'Goior Koi' 'karper' betekent. De Koi is een kweekvariant van de gewone karper (Cyprinus carpio) en geniet - vooral de laatste jaren - een grote populariteit in siervijvers.

Geschiedenis

Hoewel een Chinees boek uit de Jin-dynastie (4e eeuw) de Koi vermeldt als een bontgekleurde karper, wordt aangenomen dat het kweken van Koi als siervis in de 19e eeuw in de Japanse prefectuur Niigata zou begonnen zijn, toen rijstboeren ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan anderen. De opvallende karpers werden gevangen en apart gekweekt. In de 20e eeuw werd een aantal kleurvarianten als norm gesteld, met name de wit-en-rode Kohaku. Pas in 1914 werden deze normen bekend voor de buitenwereld, toen de Niigata Koi tentoongesteld werden op de jaarbeurs van Tokio. Enkele Koi werden toen geschonken aan kroonprins Hirohito.

Toen transporttijden versnelden en de bewaarmogelijkheden onder meer met de komst van plastic zakken verbeterden, werd de wereldwijde verspreiding van de Japanse Koi een feit. In Europa was het Verenigd Koninkrijk het eerste land waar de koihobby voeten aan de grond zette. Maar al snel volgden andere landen, waaronder Nederland, België en Duitsland. Schattingen over het aantal koivijvers in Nederland en België variëren van 50.000 tot zelfs 400.000.

Voor velen die voor het eerst in aanraking komen met koi zijn onder de indruk van de kleurvariaties en het rustgevende effect van het bekijken van de zwemmende schoonheden. Pas later komt het besef dat er geen koi hetzelfde is en dat koi integenstelling tot alle andere vissen (we hopen hier niemand mee te beledigen), vissen zijn die een eigen karakter hebben. Ze komen je begroeten als je in de buurt komt en eten, wanneer je hier een beetje aandacht aangeeft uit je hand en laten zich zelfs strelen. Iedere koi eigenaar krijgt een band met zijn of haar koi.

Het houden van koi kan een zeer uiteenlopende hobby zijn, voornamelijk afhankelijk van de beschikbare tijd, geld en ruimte.  Er zijn koi-vijvers van 2 m3 tot 200 m3, zelf gemaakte filters van een paar honderd euro tot volautomatische filtersystemen van € 40.000,00 en vissen van € 5,00 tot zeer uitzonderlijke van soms wel meer dan € 150.000,00. Het is in van groot belang dat er genoten kan worden van de koi en het nimmer een ergenis mag zijn. Dit betekend dat er altijd gekozen moet worden voor de juiste combinatie van vijver inhoud, het aantal vissen en de filtercapaciteit, alleen dan kan er genoten worden en de koi de hun noodzakelijke gezonde omgeving gegeven worden. De meeste koi eigenaren zijn pas na hun derde vijver tevreden over het resultaat. Leer hiervan en laat u al bij de eerste vijver goed voorlichten.

Er zijn ook zeer veel verschillende meningen over koi en het houden van koi. Op het internet staat zeer veel informatie, we zullen een aantal links geven om het vinden van informatie te vergemakkelijken. Een van de neutrale sites is de site van de NVN, de koi vereniging van Nederland en omringende landen. Hiernaast is op Wipikedia veel informatie te vinden.

 

Copyright © 2011 Koi Kas. All rights reserved.