Home | | producten | Koi Dokter | | Het bedrijf | Aanbieding | Koi info | Koi te koop | Japan reizen | Vijvers | Contact | KadoBon | Links
Vijvers
--------------------------------------
Vijvers
--------------------------------------
Voorbeelden
--------------------------------------
Vijvermaterialen
--------------------------------------
Meer informatie
--------------------------------------

Meer informatie

Vijvers zijn er in veel soorten en maten. Voordat u een vijver gaat aanleggen, is het belangrijk dat u een bewuste keuze maakt uit de verschillende soorten vijvers. Zo kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een plantenvijver, een koi-vijver of een tuinvijver (met zowel vissen als planten). Ook een zwemvijver behoort tot de mogelijkheden.

Wanneer u voor uzelf heeft vastgesteld welk soort vijver u wenst, is een goede formaat- en plaatsbepaling van de vijver in uw tuin de volgende essentiële stap. Een en ander is natuurlijk sterk afhankelijk van de beschikbare ruimte. Waar u vooral op dient te letten is de ligging ten opzichte van gebouwen en beplanting in verband met bijvoorbeeld schaduw, worteldoorgroei en fundering. Laat u hierbij eventueel begeleiden door uw eigen tuin- of vijverontwerper of een van het Koi-kas Team.

Om een idee te krijgen van de werking van de verschillende soorten filters zullen we eerst een algemene, simpele en zeker geen wetenschappelijke uitleg geven van de werking van de bioloog in een vijver, met name die van een koivijver.

Het water is voor de koi zijn leefomgeving, hij ademt, eet, zwemt en doet zijn ontlasting hierin. U kunt u dus voorstellen dat wanneer de vijver gevuld wordt met ons zeer schone leidingwater, dit binnen zeer korte tijd vol met ongewenste stoffen zit en veel gewenste stoffen hieruit verdwenen zijn. Het ademen van de vissen ontrekt zuurstof uit het water en zet dit o.a. om in amonia. Het eten wordt door de koi o.a. omgezet in nitraten. Nitraat wordt later omgezet in Nitriet. In de natuur worden al deze voor de koi giftige stoffen door planten en bacteriën e.d. weer omgezet tot niet giftige stoffen. Dus voor een goed waterbeheer zullen we de natuur moeten proberen na te bootsen.

Allereerst is er het zichtbare zweefvuil, dit is voor de koi niet noodzakelijk te verwijderen maar, wanneer we de koi graag willen zien zwemmen en optimaal van de kleur genieten, zullen dit moeten filteren. Voor dit eerste vuil zijn er verschillende filter mogelijkheden o.a. een vorteck, solution, zeefbocht, doekfilter of trommelfilter. Een vorteck is een ronde bak waar het vijverwater vanuit de vijver  via een drain of pomp naar binnen komt, door de draaing zakt het vuil maar de bodem en het "schone" water wordt aan de bovenzijde uit de vorteck ontrokken. Regelmatig zal handmatig de vorteck d.m.v. de kraan aan de onderzijde geopend moeten worden om het vuil te verwijderen. In aanschaf en onderhoud is dit een van de goedkoopste filtermethodieken. Dit systeem haalt alleen het grovere vuil uit het water.

De vorteck kan uitgebreid worden met een Solution. Dit is een ronde zeef, geplaatst in de vorteck, die het wat fijnere vuil uit het vijverwater haalt. De Solution moet op een waterleiding worden aangesloten, dit om de zeef te reinigen. Dit reinigen kan zeer eenvoudig met een tijdschakelaar op een elektrische kraan die een aantal keren per dag (afhankelijk van de vervuiling) open gaat. Buiten de aanschaf en het waterverbruik(gering) heeft dit filtersysteem geen andere kosten meer.

Een andere manier van het filteren van het zwevend vuil is het eerste water via een zeefbocht te laten lopen, dit heeft ongeveer hetzelfde resultaat als de eerder genoemde filtermethode, maar laat iets grover vuil door dan de Solution. Dit systeem laat wel minder vuil door dan alleen een vorteck.


Voor de wat grotere vijvers is het doekfilter een methode om het zwevendvuil tot zeer klein niveau te filteren. Wanneer het doek vol met vuil loopt, rolt dit automatisch op. Deze manier van filteren is zeer effectief en zonder veel handmatig onderhoud, maar is in aanschaf en papierverbruik niet het goedkoopste. Het doekfilter kan gevoelig zijn voor storingen. 

Een alternatief voor het doekfilter is een trommelfilter. Er zijn verschillende fabrikanten met diverse uitvoeringen op ongeveer het zelfde principe. Het water loopt via een zeer fijn filter in de vorm van een trommel voorzien van waterdoorlatend kunstof. Wanneer dit kunstof vol vuil zit en geen of weinig water doorlaat, verandert het waterniveau in de bak, deze schakelt een pomp inwerking die, al draaiend, het vuil onder druk uit het kunstof spuit, dit wordt opgevangen in een goot die het vuil afvoert naar het riool.  De aanschaf prijs van deze filter ligt vrij hoog omdat deze vaak gemaakt zijn van RVSen andere hoogwaardige materialen. Bovendien is een pomp en een elektromotor voor nodig is om het systeem te laten werken. Er is thans een fabrikant bezig een trommelfilter te ontwerpen die geheel en volledig filtert en reinigt op de druk van leidingwater. Dus buiten de aanschaf nagenoeg onderhoudsvrij en zonder verdere kosten. We houden u hiervan op de hoogte. 

 filter(later meer)

Copyright © 2011 Koi Kas. All rights reserved.